Kultúrharc

2010.07.01. 22:03

Ami már volt: 

 

Istenre hivatkozni egy törvényben

 

Deo gratias! Isten a történelem ura!” – mondta Semjén Zsolt 2010. április 29-én, a választási győzelemre utalva. Nem is telt el egy hónap, és az idézett kifejezés máris egy készülő törvénytervezetben találta magát, melyet az Országgyűlés május 31-én el is fogadott.

Az istenkedés akkor kevés vizet zavart, szinte kizárólag csak a TASZ foglalkozott vele, de az is csak fékezett habzással.

Az Istenes Törvény vajon az Istenes Alkotmány főpróbája volt?

 

 (folyamatos projekt) Különbséget tenni hívő és nem hívő, keresztény és nem keresztény állampolgárok között - állami tisztségviselőként

 

Néhány példa:

 

Kőszegi Zoltán „Ha valaminek a tagadását büntetjük, akkor szívem szerint elsősorban az istentagadást kezdeném el büntetni” (forrás)

Rétvári Bence „A nyári szünetben sem lehet megfeledkezni arról, hogy a keresztény fiataloknak az árvíz utáni újjáépítéshez fokozottan kell csatlakozni, ezzel téve tanúságot hitükről.” (forrás) (blogbejegyzésem a témáról)

 

 Magyarország (sic!) kiáll Olaszország mellett a feszületek elhelyezése ügyében

Igen, ez egy friss hír, Semjén Zsolt csatlakoztatta Magyarországot azon országokhoz, amelyek kiálltak Olaszország mellett a feszületek elhelyezése ügyében tavaly hozott strasbourgi bírósági döntés kapcsán.

 

Mi jöhet még?

 

 Kötelezően választható hittan 

 

Az önkormányzati iskolák felekezeti kézbe adásának felgyorsításával együtt ezt az ötletet  is pedzegette már párszor a KDNP-s Hoffmann Rózsa, aki az új kormány oktatási államtitkára. Most nem időznék ezen, hosszabb post várható erről a közeljövőben.

 

Feszületek a közintézményekben

 

Az olaszokkal való szolidaritás kimutatásaként vajon lesznek majd nálunk is?

 

 Szexuális nevelés

 

Ismerjük a pápa véleményét a fogamzásgátlásról: ellenez minden szexuális aktust, amely során a sikeres megtermékenyülés esélyét közvetlenül és akaratlagosan csökkentik.

Így tehát nem is csoda, hogy például Lengyelországban a fogamzásgátlás módszereit is ismertető iskolai foglalkozásokon 2009-ig csak a szülő beleegyezésével vehetett részt a tanuló (és még véletlenül sem az ebből való kijelentkezést kellett a szülőnek kérvényezni… - ez a helyzet 2009-től megfordult, de az ellenállás még mindig érezhető). Skóciában külön „Csak önmegtartóztatás” programokat dolgoztak ki a katolikus iskolák számára. Érdemes megjegyezni, hogy ezen programok hatékonysága a tinédzserkorú terhességek megakadályozásában a többi módszerhez képest igen gyenge, arról nem is beszélve, hogy erkölcsileg khm… megkérdőjelezhető a fogamzásgátló módszerek széles skálájának ismertetésének elmulasztása, illetve ezek használatának ellenzése.

Orvos: fogamzásgátló felírásának megtagadása; Gyógyszerész: fogamzásgátló kiadásának megtagadása, ezen lehetőségekről való tájékoztatás megtagadása

 

Hasonlóra Szlovákiában már volt példa – az egyik kereszténydemokrata formáció 2006-ban lehetőséget kívánt adni arra, hogy az orvos megtagadhassa a fogamzásgátló készítmények felírását. 

Utoljára itthon 2007-ben volt hír a téma, az akkori miniszteri vélemény szerint a kért gyógyszereket kötelező kiadni.

http://www.origo.hu/itthon/20071105-nem-arul-fogamzasgatlot-egy-szekesfeharvari-patika.html

Lesz-e folytatás?

 

 Belekötni az evolúció oktatásába

 

Igen valószínűtlen, habár nem lenne példátlan a térség országainak 21. század eleji történetében.

2004-ben Ljiljana Colics, a szerb oktatási miniszter tiltotta meg az evolúció oktatását, további szereplését a tananyagban pedig az Ószövetség teremtésmítoszának ugyanakkora óraszámban történő tanításához kötötte. Nem sokkal később azonban nem csupán ezen rendeletét volt kénytelen visszavonni, hanem távozni is kényszerült a tárca éléről. Lengyelországban 2006-ban Miroslaw Orzechowski oktatási miniszterhelyettes pedzegette az általa hazugságnak nevezett evolúció oktatásának felfüggesztését, Romániában 2008-tól pedig „az evolúció elméletét sem kell már kötelező jelleggel megtanulnia a 18-19 éves tanulóknak”.

Nem tartom valószínűnek, hogy itthon bárki ekkora böszmeségre ragadtatná magát. Másrészről viszont a Szőcs-féle genetikázó projektből sugárzó dilettantizmust sem tudtam volna korábban elképzelni. Mégis, ha Magyarországon partizánakcióként, a pillanat hevében felvetné valaki az ötletet, a hivatalos álláspont valószínűleg gyorsan elhatárolódna tőle.

 

Istenes alkotmány –  Lengyel mintára

 

Isten (a történelem ura) ments!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://divatosbadarsag.blog.hu/api/trackback/id/tr192124121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása